WSJ: Musk ţine în secret legătura cu Putin de la sfârşitul anului 2022. Ce i-a cerut liderul de la Kremlin

WSJ: Musk ţine în secret legătura cu Putin de la sfârşitul anului 2022. Ce i-a cerut liderul de la Kremlin

Potrivit surselor de informaţii ale WSJ, Musk şi Putin au continuat să discute şi în acest an, chiar şi după ce Musk s-a implicat activ în campania electorală a lui Donald Trump şi a început să critice tot mai intens sprijinul militar american pentru Ucraina.

În cadrul unei discuţii Putin i-a cerut antreprenorului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului, ca o favoare pentru preşedintele chinez Xi Jinping, au declarat sursele WSJ, actuali şi foşti oficiali americani.

Afirmaţiile au loc într-un moment critic al campaniei electorale din SUA, în timp ce influenţa omului de afaceri se extinde mult dincolo de politică, prin intermediul platformei sale de socializare X şi al companiei sale de tehnologie SpaceX, prin intermediul căreia are contracte guvernamentale şi autorizaţii de securitate la nivel înalt pentru informaţii clasificate din SUA.

Serviciul său de internet prin satelit Starlink evidenţiază un aspect-cheie al influenţei lui Musk: Miliardarul a oferit Ucrainei acces gratuit la sistemul său după ce Putin a invadat Ucraina în februarie 2022.

Starlink e un instrument important pentru armata ucraineană în încercarea de a respinge trupele ruse, dar relaţiile dintre Musk şi autorităţile ucrainene s-au răcit pe parcursul războiului, iar Musk chiar a restricţionat utilizarea Starlink de către forţele Kievului.

În octombrie 2022, Musk a început, de asemenea, să posteze pe Twitter o serie de puncte de vedere ale Kremlinului cu privire la război, pe care le-a prezentat ca pe un plan de pace, fiind criticat de oficiali de la Kiev, chiar şi de preşedintele Volodimir Zelenski.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, singura discuţie a Kremlinului cu Musk a fost un apel telefonic în care acesta şi Putin au discutat despre „spaţiu, precum şi despre tehnologiile actuale şi viitoare”.

„Toate aceste informaţii sunt absolut false”, a declarat, vineri, Peskov jurnaliştilor, la Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].