Paris 2024: Poliţia a reţinut un adolescent care voia să „moară ca un martir” la Jocurile Olimpice

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că băiatul a fost reţinut după ce „a declarat public pe reţelele de socializare intenţia sa de a fabrica o centură explozivă cu scopul de a deveni martir”. Potrivit BFMTV, adolescentul a fost reţinut marţi, la reşedinţa părinţilor săi, în urma presupuselor postări pe Telegram din ziua precedentă.

Postul francez a mai precizat că, în timpul unei percheziţii la reşedinţa adolescentului din Haute-Savoie, în sud-estul Franţei, au fost descoperite documente scrise de mână în care acesta îşi exprima sprijinul pentru Statul Islamic. Purtătorul de cuvânt a menţionat că o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili dacă acesta intenţiona cu adevărat să comită un act terorist.

Această evoluţie survine după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a recunoscut că ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice ar putea fi redusă dacă riscul de securitate este evaluat ca fiind prea semnificativ. Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina şi al tulburărilor actuale din Orientul Mijlociu, Franţa a ridicat anterior alerta de securitate la cel mai înalt nivel.

Potrivit Reuters, guvernul a solicitat, de asemenea, asistenţă din partea a 45 de naţiuni străine pentru a desfăşura câteva mii de militari, poliţişti şi personal civil suplimentar pentru a asigura securitatea jocurilor.

La începutul acestei luni, preşedintele Macron şi-a exprimat încrederea că ceremonia de deschidere, programată să aibă loc pe râul Sena, se va desfăşura conform planului. Cu toate acestea, el a precizat că Franţa are planuri de urgenţă, inclusiv planuri de rezervă şi alternative, pentru orice eventualitate.

Acest răspuns a fost determinat de informaţiile privind potenţialele riscuri de securitate la adresa Jocurilor. Jocurile Olimpice de la Paris 2024 se vor desfăşura între 26 iulie şi 11 august.

Evenimentul programat pentru 26 iulie se anunţă a fi prima ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice desfăşurată în afara unui stadion. Aproximativ 10.500 de sportivi vor participa la o paradă prin inima capitalei franceze la bordul a aproximativ 160 de ambarcaţiuni pe un traseu de 6 km pe Sena.

Cu toate acestea, preşedintele Macron a indicat că, în cazul în care vor apărea provocări, ceremonia ar putea fi limitată la piaţa Trocadero din centrul Parisului, cu vedere la Turnul Eiffel. O posibilitate alternativă ar implica relocarea evenimentului în interior, pe Stade de France.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].