Doi preoţi fac parte din lotul de 10 prizonieri eliberaţi de Rusia

Cei doi preoţi au fost arestaţi pe 16 noiembrie 2022, în Berdiansk-ul ocupat de ruşi. Multă vreme, nu au existat veşti despre starea lor.

Capii Bisericii şi-a exprimat recunoştinţă faţă de Sfântul Scaun pentru eliberarea celor doi preoţi.

„De la invazia pe scară largă din februarie 2022, preoţii Ivan Leviţki şi Bohdan Heleta au ales să rămână cu comunitatea lor în teritoriile ocupate temporar. Ei au slujit atât comunităţilor greco-catolice, cât şi romano-catolice, aducând lumina speranţei oamenilor aflaţi sub ocupaţia rusă.

Aceştia au fost arestaţi, iar ulterior, pentru formularea acuzaţiilor, au fost plasate în biserică obiecte militare pentru a-i incrimina de deţinere ilegală de arme. Au existat relatări potrivit cărora cei doi preoţi au fost torturaţi fără milă, pentru a extrage mărturisiri legate de infracţiuni care nu au fost comise niciodată”, povestesc ucrainenii.

După o lungă perioadă fără ştiri despre prizonieri, în luna mai, arhiepiscopul Şevciuk a primit confirmarea că Ivan şi Bohdan sunt încă în viaţă şi că există speranţe concrete pentru eliberarea lor. Ziua eliberării a sosit pe 27 iunie.

10 civili ucraineni ţinuţi captivi în Rusia au fost eliberaţi într-un acord negociat de Vatican. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris asta.

„Am reuşit să aducem înapoi încă 10 dintre oamenii noştri din captivitatea rusă”, a spus Zelenski, într-o postare pe Telegram, împărtăşind o listă a oamenilor eliberaţi, inclusiv cei doi preoţi, precum şi un politician tătar din Crimeea.

Printre prizonierii eliberaţi de ruşi se numără şi vicepreşedintele Mejlis-ului poporului tătar din Crimeea, cel mai înalt organ executiv-reprezentativ al tătarilor din Crimeea, Neriman Dzhelal, capturat în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].