Rezultate EXIT-POLL alegeri parlamentare anticipate în Franţa. Extrema dreaptă obţine 34% din voturi. Cât a obţinut alianţa lui Macron

UPDATE Au fost anunţate primele rezultate EXIT-POLL

Aşa cum prevedeau primele estimări, partidul lui Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), s-a impus în primul tur cu 34% din voturi. Noul Front Popular – o alianţă de stânga, a obţinut 28,1%. Alianţa preşedintelui Macron a obţinut 20,3%, informează publicaţia belgiană La Libre şi France24.

“Acesta este un moment istoric. Nu am mai văzut aşa ceva”, a comentat Alain Duhamel la BFMTV, subliniind succesul Rassemblement National, care ar putea obţine majoritatea absolută în al doilea tur.

Sursa foto: captură video France24

UPDATE Secţiile de votare s-au închis, majoritar, la ora locală 18:00. În oraşele mari, votarea va continua până la ora locală 20:00

A mai rămas puţin până când primul tur al alegerilor legislative anticipate organizate în Franţa se va încheia. Până la anunţarea primelor informaţii privind rezultatele alegerilor, preşedintele Emmanuel Macron a chemat liderii partidelor majoritare la ora 18:30, ora Parisului. 

UPDATE Aproape 60% dintre cetăţenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, cu 20% mai mult decât în 2022

Potrivit Ministerului de Interne al Franţei, o mulţime de persoane au ieşit astăzi la vot.  

Astăzi, la ora 17.00, aproape 60 % dintre alegătorii francezi înscrişi pe listele electorale votaseră deja. La aceeaşi oră, în 2022, procentul era de doar 39%, iar în 2017 de 40%, notează Euronews

Într-o estimare, institutul francez de sondaje Ipsos Talan arată că prezenţa la vot în Franţa ar trebui să ajungă la 67,5% în primul tur al alegerilor legislative, scrie France24.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Alegătorii francezi votează duminică în prima etapă a alegerilor legislative în două tururi convocate de preşedintele Emmanuel Macron. Rezultatul votului, în urma celui de-al doilea tur din 7 iulie şi a unei campanii electorale pe repede-înainte, rămâne extrem de incert, în contextul în care competiţia se dă între trei blocuri politice majore: Rassemblement National (RN) – formaţiunea de extremă dreapta a lui Marine Le Pen – alianţa de centru a preşedintelui Emmanuel Macron şi coaliţia Noul Front Popular care include forţe de centru-stânga, verzi şi de stânga dură.

Partidul de extremă-dreapta RN, în frunte în toate sondajele de opinie preelectorale, speră să obţină majoritatea absolută, sau cel puţin 289 din cele 577 de locuri.

Votul a început încă de sâmbătă în teritoriile de peste mări ale Franţei, iar insulele franceze din Caraibe şi teritoriul sud-american Guiana Franceză au votat şi ele sâmbătă, notează France24.

Şi secţiile de votare din teritoriul Noua Caledonie din Pacific, afectat de revoltele mortale de luna trecută, s-au deschis sâmbătă la ora 22:00, ora Parisului.

Votul are loc în timpul primei săptămâni tradiţionale de vacanţă de vară în Franţa, iar cererile de vot prin corespondenţă au fost de cel puţin cinci ori mai mari decât la alegerile din 2022.

Dintre numele importante din lumea politică franceză au votat, până acum, preşedintele Emmanuel Macron, în Le Touquet, un oraş la malul mării din nordul Franţei, împreună cu soţia sa, Brigitte. De asemenea, şi Marine Le Pen a votat în bastionul partidului său din nordul Franţei, scrie Associated Press (AP).

Şi prim-ministrul Gabriel Attal s-a prezentat la urne pentru a vota în capitala franceză, iar preşedintele partidului RN, Jordan Bardella, a votat şi el la Paris. De asemenea, liderul partidului La France Insoumise (LFI), Jean-Luc Mélenchon, a votat la Paris.

Primele rezultate ale primului tur de alegeri sunt aşteptate în jurul orei locale 20:00, după închiderea ultimelor secţii de votare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].