Moskalev, rusul arestat pentru desenul pacifist al fiicei sale, eliberat din închisoare după 22 de luni

Moskalev, rusul arestat pentru desenul pacifist al fiicei sale, eliberat din închisoare după 22 de luni

22 de luni de închisoare pentru planşa anti-război al fiicei sale de 13 ani. Un tată, despărţit de fiica sa din cauza unui desen prin care se denunţa ofensiva rusă în Ucraina şi condamnat la un an şi zece luni în lagăr pentru „discreditarea” armatei ruse, a fost eliberat astăzi după ce şi-a ispăşit pedeapsa.

„Alexei este liber. Se simte mai mult sau mai puţin bine, în sfârşit şi-a putut vedea fiica”, a spus avocatul Vladimir Bilienko. ONG-ul OVD-Info, declarat „agent străin” de către autorităţi, a publicat un filmuleţ al reîntâlnirii lui Alexei Moskalev cu fiica sa Maria, de 14 ani, în lacrimi, la Tula, la sud de Moscova.

Alexei Moskalev, în vârstă de 56 de ani, a atras atenţia autorităţilor când fiica sa Maria, pe atunci în vârstă de 13 ani, a desenat în clasă o imagine în care arăta rachete ruseşti îndreptându-se spre o femeie şi un copil lângă un steagul ucrainean albastru şi galben.

Directorul şcolii a contactat apoi Poliţia, care a descoperit pe reţelele de socializare mesajele părintelui în care critica ofensiva forţelor ruse. Tatăl a fost separat imediat de fiica sa, care a fost internată într-un cămin pentru minori.

Alexei Moskalev, care şi-a crescut singur fiica Maria în oraşul Efremov, la sud de Moscova, a fost ulterior judecat şi condamnat în martie 2023 la doi ani de închisoare pentru „discreditarea” armatei ruse.

Cu doar câteva ore înainte de condamnare, Moskalev a încălcat arestul la domiciliu şi a evadat în Belarus – o ţară vecină şi aliată a Moscovei – unde a fost arestat rapid şi extrădat în Rusia.

Tribunalul Regional Tula i-a redus ulterior pedeapsa cu două luni la apel. Alexei a petrecut în total un an şi şapte luni de închisoare, pentru că o zi de arest preventiv este socotită, conform legislaţiei ruse, ca o zi şi jumătate într-un lagăr obişnuit în care şi-a ispăşit pedeapsa.

Potrivit OVD-Info, din februarie 2022, peste 1.000 de persoane au fost judecate în Rusia pentru că au criticat ofensiva rusă în Ucraina. Alte sute de persoane au fost intimidate sau forţate să fugă în exil din cauza opiniilor lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].