Peste 40% dintre cancerele de sân postmenopauză, legate de excesul de greutate - studiu

Peste 40% dintre cancerele de sân postmenopauză, legate de excesul de greutate – studiu

În prezent, unul din 10 astfel de cazuri este atribuit în excesului de greutate, folosind măsura utilizată pe scară largă a indicelui de masă corporală (IMC). Procentul real, descoperit în noul studiu, este semnificativ mai mare şi indică faptul că impactul real al obezităţii asupra riscului de cancer de sân a fost subestimat, spun cercetătorii.

IMC nu este o măsură foarte precisă de măsurare a grăsimii corporale, în special la femeile în vârstă, deoarece nu ţine cont de vârstă, sex sau etnie, subliniază ei. De aceea, cercetătorii au comparat IMC cu CUN-BAE (Clínica Universidad de Navarra-Body Adiposity Estimator/Estimator de adipozitate corporală), o măsură validată a grăsimii corporale care ţine cont de vârstă şi sex.

Ei au folosit măsura la 1.033 de femei albe în postmenopauză, cu cancer de sân, şi la 1.143 de femei care nu au această boală, dar care au fost selectate în funcţie de vârstă, sex şi regiune geografică.

Studiul spaniol şi-a propus să evalueze factorii de mediu şi genetici asociaţi cu cancerele de intestin, sân, stomac şi prostată şi leucemia limfocitară cronică în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 85 de ani. Toate participantele au fost chestionate cu privire la factorii de risc potenţial influenţi: datele sociodemografice, stilul de viaţă şi istoricul medical şi reproductiv personal/familial.

Informaţiile despre regimul alimentar au fost colectate prin intermediul unui chestionar semistructurat, iar un chestionar autoadministrat a fost utilizat pentru a colecta informaţii privind consumul de alcool între vârstele de 30 şi 40 de ani.

Studiul a arătat că, utilizând CUN-BAE, 42% dintre cazurile de cancer de sân cu receptori hormonali pozitivi au fost asociate cu excesul de grăsime corporală.

În urma cercetării, cercetătorii au concluzionat că „rezultatele indică faptul că excesul de grăsime corporală este un factor de risc semnificativ pentru cancerul de sân cu receptor hormonal pozitiv la femeile aflate în postmenopauză”.

Acest lucru este crucial pentru planificarea iniţiativelor eficiente de prevenire, adaugă ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].