Adrian Câciu, despre cererea de plată trei din PNRR: Ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de 6 luni

Adrian Câciu, despre cererea de plată trei din PNRR: Ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de 6 luni

Ministrul Adrian Câciu susţine că, marţi, Comisia Europeană a comunicat oficial României o evaluare parţial pozitivă asupra cererii de plată numărul trei, o cerere de plată care cuprinde jaloane şi ţinte aferente trimestrelor 3 şi 4 2022. Conform acestuia, Comisia a informeat că din totalul de 74 de jaloane şi ţinte câte a avut cererea de plată, un număr de 68 de ţinte şi jaloane sunt îndeplinite, iar şase jaloane nu sunt îndeplinite în totalitate sau sunt parţial îndeplinite.

„Din această perspectivă, am anunţat şi în săptămânile trecute, dar acum avem formalizarea acestei discuţii, vom avea o plată parţială din cererea de plata numărul trei, ar trebui să precizez că cererea de plată numărul 3 în valoare brută a fost de 2,7 miliarde de euro, din această sumă România deja a încasat 649 de milioane de euro, reprezentând prefinanţarea, odată cu prefinanţarea celorlalte cereri de plată pe care România le are la dispoziţie din cadrul PNRR, urmând ca într-o lună de zile Comisia Europeană să ne transmită calculul final asupra plăţii parţiale pe care o efectuează şi, pe diferenţă, suspendarea unei sume aferentă celor şase jaloane considerate neîndeplinite sau parţial îndeplinite”, a spus Câciu.

Acesta nu a vrut să comenteze sumele vehiculate, spunând că are o certitudine doar în ceea ce priveşte suma de la Transporturi, unde este vorba de 79 de milioane de euro, ca suspendare.

„Evaluarea pozitivă nu conţine date şi sume referitoare la plata parţială, acestea urmând să fie finalizate în baza aprobării în cadrul Consiliului de miniştri ai finanţelor ECOFIN peste o lună, după ce au fost validate de comitetele economice ale Comisiei”, a explicat ministrul Proiectelor Europene.

El a spus care sunt jaloanele cu probleme.

„Avem un jalon pe componenta de energie, pe partea de guvernanţă corporativă la companiile de energie, unde trebuie reluată procedura la un număr de 15 companii, avem un jalon care se referă la microîntreprinderi, parte din reforma fiscală, care, dintr-o anumită perspectivă a Comisiei, a rămas parţial neîndeplinit în sensul că dânşii reclamă că plafonul de la microîntreprinderi ar trebui redus de la 500.000 de euro undeva la 88.500 cât este plafonul de TVA potrivit Directivei TVA. Aici deja am anunţat că este nevoie de o decizie politico-economică la care să participe toată clasa politică, inclusiv cei care au trecut în PNRR eliminarea facilităţilor la microîntreprinderi, dar şi mediul economic pentru a face o analiză asupra impactului economic asupra acestei decizii vs impactul economic dacă România renunţă la banii aferenţi acestui jalon”, a spus Adrian Câciu.

El a mai precizat că este vorba şi de jalonul privind guvernanţa corporativă de la Secretariatul General al Guvernului, referitor la agenţia care coordonează conducerea companiilor de stat: „Acolo deja a fost reluată procedura, estimarea noastră este că reluarea procedurii se va finaliza în luna ianuarie a anului 2025”.

„Cu alte cuvinte ceea ce se suspendă se poate încasa într-un termen de 6 luni, nu se aşteaptă 6 luni, dacă din jaloanele acestea vor fi rezolvate mai repede, cum ai rezolvat jalonul aşa şi încasezi banii”, a mai spus Câciu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].