Revine Formula 1 cu Marele Premiu al Statelor Unite – Statistici şi cifre inedite

Revine Formula 1 cu Marele Premiu al Statelor Unite – Statistici şi cifre inedite

– Distanţa turului: 5,513 km
– Distanţa totală: 308,405 km (56 de tururi)
– Câştigătorul cursei din 2023: Max Verstappen (Olanda) – Red Bull
– Pole position 2023: Charles Leclerc (Monaco) – Ferrari, cu un timp de 1:34.723.
– Record de tur în cursă: Leclerc, Ferrari, 1:36.169 (2019)
– Ora de start: 21:00 ora României / 14:00 ora locală

Circuitul Americilor găzduieşte Marele Premiu al Statelor Unite pentru a 12-a oară. Lewis Hamilton (2012, 2014, 2015, 2016, 2017), Valtteri Bottas (2019) şi Verstappen (2021, 2022, 2023) sunt singurii piloţi actuali care au câştigat aici.

Hamilton este cel mai de succes pilot din istoria Marelui Premiu al Statelor Unite, cu şase victorii (una la Indianapolis). De asemenea, Hamilton a plecat de trei ori din pole position. Verstappen este singurul pilot care a câştigat după ce a plecat de pe prima linie a grilei.

Circuitul cu 20 de viraje se desfăşoară în sens invers acelor de ceasornic şi are un profil natural ondulat. Aici se generează o forţă de apăsare considerabilă, iar vremea poate fi imprevizibilă.

Max Verstappen de la Red Bull îl conduce pe Lando Norris de la McLaren cu 52 de puncte după 18 curse. McLaren are un avans de 41 de puncte faţă de Red Bull.

Red Bull, Ferrari, McLaren şi Mercedes au câştigat toate cursele din acest sezon. Şapte piloţi au triumfat până acum, cel mai mare număr într-un singur sezon fiind înregistrat în 2012, când au fost opt câştigători diferiţi.

Verstappen a câştigat şapte curse în acest sezon; McLaren a obţinut cinci victorii, iar Mercedes şi Ferrari câte trei. Sainz a câştigat în Melbourne; Norris a triumfat în Miami, Olanda şi Singapore; Charles Leclerc (Ferrari) a câştigat în Monaco şi Italia; George Russell (Mercedes) a obţinut victoria în Spania; Hamilton a câştigat în Marea Britanie şi Belgia; Oscar Piastri (McLaren) a triumfat în Ungaria şi Azerbaidjan.

Ferrari ocupă primul loc în topul tuturor timpurilor cu 246 de victorii, urmată de McLaren cu 188, Mercedes cu 128 şi Red Bull cu 120.

Verstappen a obţinut opt pole-uri în acest an, inclusiv primele şapte, egalând recordul lui Alain Prost din 1993. De asemenea, el a realizat opt pole-uri consecutive, inclusiv ultima cursă din 2023 – egalând recordul lui Ayrton Senna din 1988-1989. Pilotul olandez a obţinut ultimul pole position în Austria, în luna iunie.

Charles Leclerc a obţinut pole position-ul în Monaco, Belgia şi Azerbaidjan. Russell a fost cel mai rapid în Canada şi Marea Britanie. Norris a ocupat primul loc în Spania, Ungaria, Olanda, Italia şi Singapore.

Hamilton are un record impresionant de 104 pole-uri, cel mai recent fiind obţinut în Ungaria, în iulie 2023. Verstappen are acum 109 podiumuri în carieră, iar Hamilton un record de 201.

Verstappen şi Norris au urcat pe podium de câte 11 ori fiecare în acest sezon; Leclerc a reuşit nouă podiumuri; Piastri şapte; iar Sainz cinci.

Verstappen a câştigat toate cele trei curse de sprint desfăşurate până acum în acest sezon, urmând să se mai organizeze încă trei curse la Austin, Brazilia şi Qatar. Anul trecut, el a câştigat patru din cele şase curse de sprint.

Sauber, care va deveni echipa de uzină Audi în 2026, ajunge la un an întreg fără să obţină niciun punct. Ultima dată când au punctat a fost în Qatar pe 8 octombrie 2023.

La Austin va avea loc al 100-lea start în cursă pentru Alex Albon de la Williams. Charles Leclerc de la Ferrari şi-a sărbătorit cea de-a 27-a aniversare pe 16 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].