Veninul de păianjen, posibila salvare pentru victimele atacurilor de cord

Veninul de păianjen, posibila salvare pentru victimele atacurilor de cord

Molecula numită Hi1a este o versiune de laborator a unei proteine găsite în veninul păianjenilor australieni care construiesc plasă în formă de pâlnie.

„Hi1a blochează nişte canale mici numite ASIC1a, care în mod normal permit substanţelor să intre şi să iasă din celulele cardiace. În timpul unui atac de cord, aceste canale se deschid, făcând ţesutul cardiac prea acid, ceea ce duce la moartea celulelor. Medicamentul nostru opreşte acest proces”, declară profesorul Glenn King, expert în bioştiinţe moleculare, conform Live Science.

Rezultatele studiilor pe şoareci şi pe celule cardiace umane în laborator sunt încurajatoare. Injectarea Hi1a a protejat inima de daunele cauzate de lipsa de oxigen specifică unui atac de cord.

Cercetătorii speră ca Hi1a să devină primul medicament care tratează direct leziunile ţesutului cardiac după un infarct. Mai mult, ei văd potenţial în utilizarea sa pentru a creşte numărul de inimi disponibile pentru transplant, protejându-le în timpul procesului de prelevare.

Studiul clinic pe oameni va începe în vara anului viitor în Australia, testând în primul rând siguranţa moleculei. Dacă rezultatele vor fi pozitive, vor urma studii mai ample pentru a determina eficacitatea tratamentului.

Deşi promiţător, drumul de la laborator la pacient este lung şi plin de provocări, atrage atenţia dr. Heerajnarain Bulluck, cardiolog consultant în Marea Britanie, neimplicat în cercetare: „Multe medicamente pentru a inversa leziunile cardiace s-au arătat promiţătoare la animale, dar au eşuat în testele pe oameni”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].