Microînterprinderile, coloana vertebrală a economiei, sunt cele mai vulnerabile în cazul unei crize

Microînterprinderile, coloana vertebrală a economiei, sunt cele mai vulnerabile în cazul unei crize

Microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii, în număr de aproape 900.000 de firme, realizează 45% din cifra de afaceri din economie, în timp ce restul reprezintă contribuţia a 2.200 de firme mari, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Cu toate acestea, microîntreprinderile, companiile mici şi mijlocii au realizat un profit net de 163 miliarde lei, adică 61% din total, faţă de doar 103 miliarde lei profitul net al marilor companii de pe plan local. IMM-urile sunt şi cei mai mari angajatori de pe piaţa locală, astfel că plătesc salariile a peste 64% din angajaţii din economie. Liviu Deceanu, profesor la la Universitatea Babeş Bolayi, atrage atenţia că aceste firme ar putea avea de suferit în 2025, pentru că derapajul bugetar trebuie corectat, iar asta se va traduce în majorări de taxe care vor afecta inclusiv pentru IMM-urile.

„Aceste potenţiale schimbări de fiscalitate nu vor face bine, vor strânge şi mai mult cureaua şi vor strangula şi mai mult mediul de afaceri. IMM-urile reprezintă în mai toate ţările coloana vertebrală a economiei, dacă nu le sprijinim cred că toată lumea va avea de suferit” a declarat Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeş Bolayi din Cluj-Napoca, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

O altă ameninţare la „coloana vertebrală” a economiei este contextul geopolitic internaţional, războiul, care aduce cu sine perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi un viitor incert ce lovesc direct în micile afaceri, activitatea economică, în planurile de viitor şi în toate aspectele privind businessul.

„Dacă IMM-urilor şi antreprenorilor mici aceste noi măsuri le va face rău eu cred că vom avea o problemă. Trebuie să recunoaştem ce se întâmplă la nivel internaţional şi la nivel european. O altă problemă este războiul de la graniţă cu care ne-am obişnuit, deşi nu e normal. Trebuie să înceteze într-o formă convenabilă, astfel încât să avem parte de o linişte absolut necesară pentru derularea unei activităţi economimce în mod normal”, a mai spus Deceanu la ZF Live.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].