Coreea de Sud îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după trimiterea trupelor nord-coreene în ţară

Coreea de Sud îl convoacă pe ambasadorul Rusiei după trimiterea trupelor nord-coreene în ţară

Kim Hong-kyun, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud, l-a convocat pe Georgy Zinoviev, cel mai înalt trimis rus la Seul, şi a cerut retragerea imediată a soldaţilor nord-coreeni din Rusia, a anunţat ministerul într-o declaraţie.

Hong-kyun a declarat că participarea trupelor nord-coreene la războiul din Ucraina a încălcat rezoluţiile ONU şi Carta ONU şi a reprezentat o ameninţare gravă la adresa securităţii Coreei de Sud şi nu numai.

„Condamnăm cooperarea militară ilegală a Coreei de Nord, inclusiv trimiterea de trupe în Rusia, în termenii cei mai fermi”, a declarat Hong-kyun, citat de minister. „Vom răspunde împreună cu comunitatea internaţională prin mobilizarea tuturor mijloacelor disponibile împotriva actelor care ne ameninţă interesele fundamentale de securitate”, a adăugat el.

Ministerul a declarat că Zinoviev i-a spus lui Hong-kyun că va transmite mesajul la Moscova. Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat săptămâna trecută că Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldaţi ai forţelor speciale în Orientul Îndepărtat Rus pentru antrenament şi aclimatizare la bazele militare locale şi că aceştia vor fi probabil desfăşuraţi pentru luptă în războiul din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Phenianul că se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi în Rusia şi, duminică, a cerut o reacţie puternică din partea ţărilor care au recunoscut implicarea în creştere a Coreei de Nord în războiul din Ucraina.

Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe nu a putut confirma rapoartele potrivit cărora trupele nord-coreene luptă pentru Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt, dar a adăugat că, dacă ar fi adevărat, „acest lucru ar marca o evoluţie periculoasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au negat transferurile de arme, dar şi-au propus să consolideze legăturile militare, semnând un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit, în iunie. Kremlinul a respins, de asemenea, afirmaţiile Coreei de Sud conform cărora Coreea de Nord ar fi trimis personal militar pentru a ajuta Rusia împotriva Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].