Caz medical uluitor. Un italian a pierdut 39 de ani de amintiri, după un accident rutier

Caz medical uluitor. Un italian a pierdut 39 de ani de amintiri, după un accident rutier

Luciano D’Adamo îşi aminteşte ultima dată că era un tânăr de 24 de ani în 1980, care lucra la aeroportul Fiumicino. După ce a fost lovit de o maşină, s-a trezit în 2019, la vârsta de 63 de ani, fără nicio amintire din ultimele patru decenii.

„Nu am mai văzut niciodată o amnezie atât de extinsă”, declară dr. Davide Quaranta, neurolog la policlinica Gemelli din Roma, pentru Il Messaggero. Potrivit medicului, de obicei, amnezia post-traumatică acoperă doar perioadele scurte dinaintea accidentului.

„Amnezia post-traumatică, chiar şi în cazul unei leziuni cerebrale, acoperă în general anii sau săptămânile sau lunile anterioare evenimentului traumatic. Mecanismul memoriei, de fapt, înseamnă că ceea ce trăim în viaţa de zi cu zi este stocat temporar. Apoi, această memorie este consolidată prin mecanisme prin care urmele memoriei sunt transferate de la hipocampus, care este prima staţie de codificare, la cortexul cerebral”, spune neurologul.

Cazul este excepţional deoarece italianul nu-şi recunoaşte soţia sau fiul adult, nu ştie de existenţa telefoanelor mobile sau a sistemelor GPS, nu are cunoştinţă de evenimente majore precum 11 septembrie sau căderea Zidului Berlinului.

„Este un caz extrem de interesant, deoarece ar redefini limitele duratei mecanismelor care conduc la consolidarea memoriei”, spune dr. Quaranta.

Luciano încearcă acum să-şi reconstruiască viaţa, învăţând să trăiască într-o lume pe care nu o recunoaşte. Lucrează ca muncitor la o şcoală şi, cu ajutorul psihologilor, îşi reconstruieşte relaţia cu familia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].