Războiul din Ucraina, ziua 971. Ucraina loveşte Rusia adânc / Explozii puternice auzite la Kiev / Şeful Pentagonului a ajuns în Ucraina / Peste 680.000 de soldaţi ruşi au murit pe front

Războiul din Ucraina, ziua 971. Ucraina loveşte Rusia adânc / Explozii puternice auzite la Kiev / Şeful Pentagonului a ajuns în Ucraina / Peste 680.000 de soldaţi ruşi au murit pe front

UPDATE Lloyd Austin a sosit la Kiev

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a sosit la Kiev pentru a reafirma sprijinul SUA pentru Ucraina, cu o serie de întâlniri la nivel înalt, începând cu preşedintele Volodimir Zelenski. „Mă întorc în Ucraina pentru a patra oară în calitate de secretar al Apărării, pentru a demonstra că Statele Unite, împreună cu comunitatea internaţională, continuă să sprijine Ucraina”, scrie şeful Pentagonului pe X. Potrivit CNN, şeful Pentagonului se va întâlni cu preşedintele Zelenski şi cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. Împreună ar trebui să abordeze problema cererii Ucrainei de a adera la NATO, primul punct al „planului de victorie” întocmit de Zelenski. Vizita lui Austin are loc cu puţin peste două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale cruciale din SUA pentru Kiev, candidatul şi fostul preşedinte Donald Trump punând la îndoială sprijinul crucial al SUA pentru Ucraina. Ieri, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noel Barrot, s-a întâlnit la Kiev cu autorităţile ucrainene în cadrul discuţiei despre „planul de victorie” al lui Zelenski. Kievul cere de luni de zile să poată lovi adânc în teritoriul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune, unul dintre punctele principale ale „planului de victorie”, dar mai multe ţări, printre care şi Statele Unite, refuză de teama unei escalade cu Moscova. 

UPDATE WSJ: şeful Pentagonului este la Kiev, dar a venit fără un nou ajutor militar sau aprobarea pentru ca forţele ucrainene să folosească rachete în interiorul Rusiei

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a sosit la Kiev în această dimineaţă „cu un mesaj de angajament puternic al SUA faţă de efortul de război al Ucrainei, dar fără asistenţă militară nouă sau permisiunea forţelor sale de a folosi rachete cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei”, informează Wall Street Journal (WSJ).

UPDATE Referendum UE în Moldova, Da preia conducerea cu 50,03%, cu 98% din secţiuni numărate, doar 744 de voturi diferenţă

În ultimele ore cu numărătoarea electorală în Republica Moldova, votul Da a preluat conducerea referendumului privind chestiunea includerii obiectivului aderării la UE în constituţie, însă decalajul este minim. 2.182 de secţiuni din 2.219 au fost analizate (peste 98%). Da este la 50,03% (pentru 730.832 de voturi), în timp ce Nu este la 49,97% (730.088 de voturi): aceasta este doar o diferenţă de 744 de voturi. Iată ce reiese din Comisia Electorală Naţională. Listele electorale de bază includ 2.714.239 de alegători.

UPDATE Kiev, peste 680.000 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului

Rusia a pierdut 680.230 de soldaţi de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei din 24 februarie 2022, a informat astăzi Statul Major al Forţelor Armate ucrainene. Această cifră include cele 1.710 de victime suferite de forţele ruse în ultima zi. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 9.071 de tancuri, 18.175 de vehicule blindate de luptă, 27.034 de vehicule şi tancuri cu combustibil, 19.589 de sisteme de artilerie, 1.232 de sisteme de lansare de rachete multiple, 979 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 329 de elicoptere, 329 de elicoptere şi 321 de drone şi 32 de nave, precum şi un submarin.

UPDATE Explozii puternice la Kiev

Reuters raportează explozii puternice auzite luni la primele ore ale zilei de la Kiev, potrivit martorilor. Posibilele atacuri de la Moscovei vin la mai puţin de trei ore după ce ultimul a avut loc în capitala Ucrainei.

În schimb, Ucraina intensifică atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei, vizând infrastructura militară şi industrială pentru a slăbi maşinăria de război a Moscovei.

În noaptea de 19 spre 20 octombrie, dronele ucrainene au lovit uzina de explozibili Sverdlov din Dzerjinsk, regiunea Nijni Novgorod, la 900 km de graniţa cu Ucraina. Fabrica, sancţionată de SUA şi UE pentru rolul său în efortul de război al Rusiei, produce muniţii de aviaţie şi artilerie, bombe aeriene şi focoase.

O altă serie de atacuri a lovit baza aeriană Lipetsk-2, la peste 400 km de graniţă, distrugând depozitele de muniţii, combustibil şi avioane de luptă.

Aceste operaţiuni au fost conduse în comun de serviciile de securitate ucrainene (SBU), de informaţii militare (HUR) şi de forţele speciale. Ucraina nu a oferit dovezi concrete cu privire la pagubele cauzate, dar scopul este de a uza pe termen lung capacităţile ruse. În trecut, atacuri similare au distrus suficientă muniţie pentru 2-3 luni de luptă.

Rusia continuă să bombardeze oraşele ucrainene. În noaptea de 20 octombrie, un atac rusesc cu rachetă asupra lui Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Zelenski, a rănit 17 persoane şi a deteriorat clădiri civile, inclusiv şcoli, birouri şi un spital.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].