Luare de ostatici în urma atentatului de la TUSAŞ

Luare de ostatici în urma atentatului de la TUSAŞ

Explozia uriaşă în faţa sediului Turkish Aerospace Industries de lângă Ankara s-a soldat cu „morţi şi răniţi”, spune ministrul turc de interne, descriind atacul drept unul „terorist”.

„Un atac terorist a fost efectuat împotriva Turkish Aerospace Industries… Din păcate, avem martiri şi persoane rănite”, a scris Ali Yerlikaya pe X.

Mass-media locală a difuzat imagini care arată nori de fum şi un incendiu de mari proporţii la Kahramankazan, un orăşel situat la aproximativ 40 de kilometri nord de Ankara.

Haberturk TV a declarat că există o „luare de ostatici” în curs de desfăşurare, fără a oferi detalii suplimentare, în timp ce televiziunea privată NTV a vorbit despre focuri de armă după explozie.

Atacul nu a fost revendicat imediat, dar ministrul justiţiei a declarat că a fost deschisă o anchetă.

NTV, citat de AFP, a vorbit despre un atac sinucigaş, afirmând că „un grup de terorişti” a dat buzna în sediul TUSAŞ, iar unul dintre ei s-a aruncat în aer.

Imaginile prezentate de Haberturk sugerează că unul dintre atacatori a fost o femeie, în timp ce ziarul Sabah a publicat o imagine de pe camerele de supraveghere de la intrarea în clădire a unui tânăr îmbrăcat în negru, cu mustaţă, care purta un rucsac şi ceea ce părea a fi o puşcă de asalt.

Atacul a fost condamnat de ministrul transporturilor Abdulkadir Uraloglu, precum şi de liderul opoziţiei Ozgur Ozel, care conduce CHP.

Compania, care este şi un important producător de arme, are 15.500 de angajaţi şi o vasă zonă de producţie care se întinde pe o suprafaţă de cinci milioane de metri pătraţi.

Explozia a avut loc în timp ce preşedintele Recep Tayyp Erdogan se afla în oraşul rus Kazan pentru summitul BRICS al principalelor naţiuni cu pieţe emergente, inclusiv Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Erdogan va purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin în cursul zilei de miercuri.

Oraşul turc Istanbul găzduieşte în prezent un important târg comercial pentru industria de apărare şi industria aerospaţială, vizitat săptămâna aceasta de diplomatul de rang înalt al Ucrainei.

Sectorul de apărare al Turciei, cunoscut pentru dronele Bayraktar, reprezintă aproximativ 80% din veniturile din export ale ţării.

Ultimul atac din Turcia a avut loc în ianuarie, când un bărbat a fost împuşcat mortal de doi bărbaţi înarmaţi care au deschis focul în interiorul unei biserici catolice din Istanbul. Acel atac a fost revendicat de jihadiştii grupării Statul Islamic (SI).

În octombrie 2023, doi poliţişti au fost răniţi într-un atac în cartierul guvernamental din Ankara. Poliţia a împuşcat mortal un atacator, în timp ce celălalt a murit într-o explozie aparent sinucigaşă în faţa Ministerului de Interne. Atacul a fost revendicat de PKK.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].