Războiul din Ucraina, ziua 975. Putin a dat mâna cu secretarul ONU şi a stârnit furie / Iulia Navalnaia îl critică dur pe Guterres / Ruşii s-au infiltrat şi în Bosnia

Războiul din Ucraina, ziua 975. Putin a dat mâna cu secretarul ONU şi a stârnit furie / Iulia Navalnaia îl critică dur pe Guterres / Ruşii s-au infiltrat şi în Bosnia

Soţia fostului opozant rus Alexei Navalnîi, Iulia Navalnaia, l-a criticat pe secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru că s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, etichetându-l pe şeful Kremlinului drept „ucigaş”. „Este al treilea an de război şi secretarul general al ONU dă mâna unui ucigaş”, a spus Navalnaia pe platforma X, postând o fotografie cu Putin salutându-l pe Guterres.

Kiev: atac rusesc în regiunea Harkov, fără victime

Trupele ruse au atacat satul Cherkaska Lozova din regiunea Harkov. Acest lucru a fost declarat de Oleh Siniehubov, şeful administraţiei militare a Oblastului Harkov, potrivit presei de la Kiev. „La ora 21.11, ocupanţii au lovit satul Cherkaska Lozova din districtul Harkov. În urma atacului, o zonă cu iarbă a luat foc”, a spus Siniehubov. Nu au fost raportate victime.

Bosnia: serviciile de informaţii confirmă prezenţa suspectă a unor ruşi în ţara lor

În Bosnia-Herţegovina, surse de informaţii au confirmat pentru agenţia ANSA prezenţa în ţară a unor persoane suspecte din Federaţia Rusă, cu scopul de a pregăti cetăţeni ai Republicii Moldova, negându-se, totuşi, informaţiile vehiculate în unele surse mass-media din Saraievo cu privire la existenţa unor tabere de antrenament. Totul în contextul alegerilor prezidenţiale de la Chişinău.

„Cetăţeni suspecţi din Est şi din Federaţia Rusă au rămas în ţară, dar nu există nicio confirmare a existenţei unor tabere de diferite feluri. Se stabilesc motivele şederii acestora în Bosnia-Herţegovina”, a declarat pentru ANSA Ilija Cvitanovic, membru al comisiei mixte de supraveghere a activităţii Agenţiei de Informaţii şi Securitate din Bosnia şi Herţegovina.

Pe această temă a vorbit şi ministrul de Externe, Elvedin Konakovic, care a confirmat prezenţa în ţară a responsabililor de pregătire a echipelor moldoveneşti, fără a menţiona însă existenţa unor tabere specifice.

A adăugat că el crede că toate acestea s-au întâmplat în Republica Srpska, entitatea cu majoritate sârbă din Bosnia-Herţegovina.

Konakovic este un musulman bosniac, predominant în Federaţia Croat-Musulmană. cealaltă entitate a ţării balcanice. „E drept, au fost oameni care au ajuns pe cheltuiala Federaţiei Ruse care au pregătit echipe moldoveneşti. Nu am dovezi precise cu privire la o eventuală formă de pregătire militară, dar ar fi fost un curs de pregătire privind organizarea protestelor”, a spus Konakovic, potrivit căruia acest lucru confirmă „influenţa negativă a Rusiei în inima Europei”.

Potrivit unor informaţii din Saraievo, un grup de şapte cetăţeni ruşi au fost angajaţi în pregătirea „teoretică” a moldovenilor în apropiere de Bania Luka, capitala Republicii Srpska. Au fost menţionate câteva nume – Andriej Beker, Serghiei Moskvin, Serghiei Solovic, Vladimir Vildiaev, Aleksandr Volkhonski, Danila Russu, Gheorghi Bubnov – care din iunie până în octombrie a acestui an ar fi călătorit periodic în Bosnia-Herţegovina, fără să rămână vreodată mai mult de 7 zile.

Ei ar fi ajuns prin Serbia sau Saraievo, cu presupusul sprijin al autorităţilor din Republica Srpska. Andriei Beker – conform unori informaţii neconfirmate – ar fi membru al grupări Wagner.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].