Turcan anunţă începerea proiectului de restaurare a Muzeului Naţional de Istorie a României

Turcan anunţă începerea proiectului de restaurare a Muzeului Naţional de Istorie a României

Ministrul Culturii a anunţat că a semnat contractul privind Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii pentru reabilitarea Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR).

Investiţia este finanţată printr-un acord-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) destinat reabilitării patrimoniului construit şi modernizării unor clădiri culturale din România.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri de licitaţie deschisă şi are valoarea de 1.208.424 de euro.

Raluca Turcan susţine că prestatorul are obligaţia să elaboreze Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii în termen de maximum 180 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.

În total, investiţia de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti este estimată la peste 100 de milioane de euro.

„MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat în România, cu o suprafaţă totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iaşi, unde investiţia realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro”, adaugă raluca Turcan.

Clădire emblematică a Capitalei, imobilul din Calea Victoriei cunoscut sub numele de „Palatul Poştelor” a fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui Carol I, fiind cel mai mare edificiu din România până la construirea Casei Poporului în anul 1980. Poşta Centrală a oraşului a funcţionat în imobil până în 1970, când au avut loc lucrări de renovare şi amenajare a Muzeului Naţional de Istorie a României, inaugurat în 1972. În prezent, MNIR este cel mai mare muzeu din ţară şi unul dintre marile muzee europene, reunind cele mai importante descoperiri arheologice şi documente istorice ale României.

Investiţia vizează punerea în valoare a imobilului prin consolidarea, conservarea, restaurarea, rearanjarea funcţiunilor şi reamenajarea întregii clădiri istorice.

„Prin realizarea investiţiei se preconizează obţinerea unui spaţiu muzeal extins faţă de cel actual, care să permită expunerea într-un mod performant, la înalte standarde moderne a exponatelor în prezent neexpuse, un traseu muzeal mult mai coerent, flexibil şi interesant. Remedierea deficienţelor actuale ale construcţiei, alături de extinderea expoziţiei permanente, dotarea cu aparatură şi laboratoare de cercetare şi restaurare de ultimă generaţie şi adăugarea unor spaţii publice conexe urmăresc plasarea Muzeului Naţional de Istorie a României pe lista muzeelor internaţionale de prestigiu”, mai arată ministrul Raluca Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].