Trei din patru europeni susţin utilizarea inteligenţei artificiale de către poliţie şi armată - studiu

Trei din patru europeni susţin utilizarea inteligenţei artificiale de către poliţie şi armată – studiu

Raportul „European Tech Insights” al Universităţii IE din Madrid a constatat că 75% dintre europeni susţin utilizarea tehnologiei cu AI, cum ar fi recunoaşterea facială şi datele biometrice de către poliţie şi armată, în scopuri de supraveghere, potrivit CNBC.

Amploarea suportului este surprinzătoare, deoarece Europa deţine unele dintre cele mai stricte reglementări privind confidenţialitatea datelor din lume. În 2018, Uniunea Europeană a introdus Regulamentul general privind protecţia datelor, un cadru care guvernează modul în care organizaţiile stochează şi procesează informaţiile utilizatorilor.

Nivelul de suport pentru utilizarea IA în sarcinile de serviciu public, cum ar fi optimizarea traficului, a fost şi mai mare, ajungând la 79%. Cu toate acestea, când vine vorba de chestiuni sensibile, cum ar fi deciziile de eliberare condiţionată, majoritatea europenilor (64%) se opun utilizării AI.

În ciuda sprijinului pentru IA în administraţia publică şi în chestiunile de securitate, oamenii par să fie reticenţi la rolul acesteia în procesul democratic. Raportul Universităţii IE a constatat că marea majoritate a europenilor (67%) se tem de manipularea coordonată de IA în alegeri. IA poate fi folosit ca un amplificator al dezinformării, unii utilizatori încercând în mod deliberat să folosească informaţii false pentru a submina opiniile altora. O preocupare importantă îl reprezintă aşa-numitele deepfake-uri, imagini false create cu ajutorul IA pentru a denatura sau pentru a dezinforma. De aceea, aproximativ 31% dintre europeni cred că IA a influenţat deja deciziile electorale.

Raportul Universităţii IE a mai constatat că în Europa există o divizare între generaţii cu privire la inteligenţa artificială. Aproximativ o treime (34%) dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani ar avea încredere într-o aplicaţie bazată pe inteligenţă artificială pentru a vota politicienii în numele lor. Această cifră scade la 29% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani şi la doar 9% pentru persoanele cu vârsta de 65 şi peste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].