Ursula von der Leyen va oferi Bosniei un ajutor pentru inundaţii de 20 de milioane de euro

Ursula von der Leyen va oferi Bosniei un ajutor pentru inundaţii de 20 de milioane de euro

Von der Leyen s-a aflat în Bosnia şi Herţegovina, ca parte a unei călătorii din această săptămână către statele din Balcanii de Vest care aspiră la aderarea la UE, pentru a le asigura că extinderea UE rămâne o prioritate pentru blocul celor 27 de naţiuni. Din Bosnia, von der Leyen s-a deplasat ulterior în Serbia.

Ţările din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia – se află în diferite stadii ale cererilor lor de aderare la UE. Deşi ritmul procesului de aderare a fost lent până de curând, invazia Rusiei în Ucraina i-a determinat pe liderii europeni să facă presiuni asupra celor şase state, pentru a se alătura blocului comunitar.

Bosnia a obţinut statutul de ţară candidată în 2022, iar în martie, liderii UE au convenit în principiu să deschidă negocierile de aderare, deşi Bosnia mai are încă multe de făcut.

„Împărtăşim aceeaşi viziune pentru viitor, un viitor în care Bosnia este un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat von der Leyen la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul bosniac Bojana Kristo. „Aşadar, aş spune, să continuăm să lucrăm la acest lucru. Am parcurs deja un drum lung, mai avem încă un drum în faţă, dar sunt încrezătoare că veţi reuşi”, a adăugat ea.

După sosirea în Bosnia, joi, von der Leyen s-a deplasat mai întâi la Donja Jablanica, un sat din centrul Bosniei care a fost devastat de recentele inundaţii şi alunecări de teren. Dezastrul de la începutul lunii octombrie a fost soldat 27 de victime, iar micul sat a fost îngropat în roci provenite de la o carieră situată pe un deal de deasupra acestuia.

Von der Leyen a declarat că UE va trimite un pachet de ajutor imediat în valoare de 20 de milioane de euro şi va oferi, de asemenea, sprijin pentru reconstrucţie ulterior.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].