Cât timp poţi sta în picioare ca un flamingo? Răspunsul îţi reflectă vârsta şi sănătatea, arată unui nou studiu

Cât timp poţi sta în picioare ca un flamingo? Răspunsul îţi reflectă vârsta şi sănătatea, arată unui nou studiu

Testând cât timp pot sta în „poziţie de flamingo” persoanele de 50 de ani şi mai în vârstă, cercetătorii au descoperit că timpul în care o persoană poate sta pe un picior dominant şi pe unul nondominant a scăzut semnificativ cu vârsta – şi a avut un declin mai mare decât mersul şi forţa musculară. Studiul a fost publicat miercuri în revista PLOS One.

Statul într-un picior „este o metodă bună de a măsura sistemul general de sănătate, deoarece echilibrul reflectă modul în care sistemele corpului lucrează împreună”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Kenton Kaufman, cercetător ştiinţific şi profesor de cercetare musculo-scheletală la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

„Un echilibru bun îi oferă individului capacitatea de a desfăşura activităţi de zi cu zi fără teama de a cădea, iar acest lucru duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi la o îmbătrânire sănătoasă”, a adăugat el.

Studiul, făcut pe un eşantion de 40 de participanţi, toţi cu o stare de sănătate la fel de bună, fără tulburări neuromusculare, a arătat că timpul în care o persoană poate sta într-un picior a scăzut cu o rată de 2,2 secunde pe deceniu pentru partea nondominantă şi cu o rată de 1,7 secunde pe deceniu pentru partea dominantă, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.

Cercetările anterioare au arătat că abilitatea oamenilor de a-şi menţine echilibrul scade odată cu vârsta. Noul studiu a comparat această capacitate cu alţi factori musculari, cum ar fi puterea de prindere a mâinii şi forţa genunchilor, precum şi viteza de mers. În timp ce toate măsurătorile au scăzut odată cu vârsta, capacitatea de a menţine echilibrul în poziţia flamingo s-a deteriorat cu cea mai rapidă rată.

Echilibrul este important pentru prevenirea accidentelor, iar cei care nu pot sta în echilibru pe un picior mai mult de cinci secunde ar putea fi expuşi riscului de a cădea mai mult, a spus Kaufman.

Separat, un studiu din iunie 2022 a arătat că abilitatea de a sta în echilibru este legată de o durată de viaţă mai lungă, cu un risc de deces cu 84% mai mare pentru persoanele care nu pot sta într-un picior fără sprijin timp de 10 secunde.

Ca regulă generală, persoanele cu vârsta de 69 de ani sau mai tinere ar trebui să poată menţine poziţia timp de aproximativ 30 de secunde, cele cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani, aproximativ 20 de secunde, iar cele peste 80 de ani, 10 secunde, a adăugat cercetătorul.

Potrivit lui Kaufman, faptul că o persoană nu poate sta mult timp într-un picior ar putea indica o problemă de sănătate, cum ar fi o problemă cardiacă, o problemă a creierului sau chiar o tulburare a sistemului nervos, precum accidentul vascular cerebral, demenţa sau boala Parkinson. Ar putea fi, de asemenea, un semn că cineva se confruntă cu efecte secundare ale medicamentelor.

Deşi studiul a analizat doar adulţi de 50 de ani şi peste, testul este, de asemenea, aplicabil persoanelor mai tinere. „Dacă vă antrenaţi sistemul de echilibru când sunteţi tineri, ar trebui să vă menţineţi acest lucru pe măsură ce îmbătrâniţi”, a spus Kaufman.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].