Netanyahu cere ONU să retragă trupele de menţinere a păcii din Liban din zonele de luptă: „Refuzul dumneavoastră de a evacua soldaţii UNIFIL îi face ostatici ai Hezbollah”

Netanyahu cere ONU să retragă trupele de menţinere a păcii din Liban din zonele de luptă: „Refuzul dumneavoastră de a evacua soldaţii UNIFIL îi face ostatici ai Hezbollah”

Apelul său către şeful ONU, Antonio Guterres, a venit la o zi după ce Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) şi-a reiterat refuzul de a se retrage din zona de frontieră după ce cinci dintre membrii săi au fost răniţi în războiul Israel-Hezbollah.

„Domnule secretar general, scoateţi forţele UNIFIL din calea pericolului. Ar trebui făcut chiar acum, imediat”, a declarat Netanyahu într-o declaraţie video postată pe Facebook.

Vorbind înaintea unei reuniuni a cabinetului, Netanyahu a declarat că forţele israeliene au cerut de mai multe ori UNIFIL să se retragă, afirmând că prezenţa forţelor de menţinere a păcii a avut „efectul de a oferi teroriştilor Hezbollah scuturi umane”.

„Refuzul dumneavoastră de a evacua soldaţii UNIFIL îi face ostatici ai Hezbollah. Acest lucru îi pune în pericol atât pe ei, cât şi viaţa militarilor noştri”, a declarat premierul.

Netanyahu a adăugat că regretă rănirea unor membri UNIFIL şi că armata israeliană încearcă să evite astfel de incidente. 

UNIFIL, o misiune de aproximativ 9 500 de soldaţi de diferite naţionalităţi, a fost creată după invazia Israelului în Liban în 1978. În prezent, misiunea sa este de a monitoriza armistiţiul care a pus capăt unui război de 33 de zile în 2006 între Israel şi Hezbollah.

Patruzeci de naţiuni care contribuie la UNIFIL au „condamnat ferm atacurile recente” asupra forţelor de menţinere a păcii.

„Astfel de acţiuni trebuie să înceteze imediat şi ar trebui investigate în mod adecvat”, se arată în declaraţia comună, postată pe X de misiunea poloneză a ONU şi semnată de naţiuni care includ contribuitorii principali Indonezia, Italia şi India.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].