Sistemul bancar românesc este mai profitabil, mai solvabil şi cu lichiditate mai mare decât media UE

Sistemul bancar românesc este mai profitabil, mai solvabil şi cu lichiditate mai mare decât media UE

Sistemul bancar românesc traversează o perioadă favorabilă din perspectiva principalilor indicatori financiari şi prudenţiali, având în continuare indicatori de solvabilitate, profitabilitate şi structură a bilanţului mai buni decât media europeană şi care sunt plasaţi, totodată, în cele mai bune intervale de prudenţă stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (ABE), conform ZF.

Profitabilitatea sistemului bancar românesc a fost în creştere în ultimii ani, fiind dublă faţă de media UE, dar sub valorile înregistrate în economia românească reală, potrivit BNR.

Pe de altă parte, România este la coada Europei din perspectiva intermedierii financiare, având cele mai mici ponderi în PIB ale creditelor şi activelor bancare.

Şi raportul între credite şi depozite în România este destul de mic, de doar 60%, în timp ce media UE a depăşit 100% (107%), recomandarea europeană fiind ca acest raport să fie mai mic de 100%, conform BNR. Nivelul scăzut al acestui raport indică faptul că există potenţial de creditare pe piaţa românească.

În privinţa raportului cost/venit pentru sistemul bancar românesc, acesta era în T1/2024 de 49,9%, fiind sub media UE, de 56%, recomandarea europeană fiind ca acest raport să fie mai mic de 50%.

De asemenea, calitatea activelor s-a îmbunătăţit în ultimii ani în cazul băncilor din România, însă rata creditelor neperformante şi rata creditelor cu măsuri de restructurare, deşi au scăzut puternic şi s-au înjumătăţit faţă de anul 2018, sunt uşor peste nivelul mediu din UE, conform BNR.

“Sectorul bancar românesc a continuat tendinţa de consolidare a sănătăţii financiare”, susţine banca centrală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].