CFR anunţă că a atins toate obiectivele în cadrul PNRR. 142 de contracte au fost semnate

CFR anunţă că a atins toate obiectivele în cadrul PNRR. 142 de contracte au fost semnate

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA informează că „prin PNRR, România, în cadrul Componentei 4. Transport Sustenabil a avut alocată suma de 3,48 mld euro pentru proiecte în domeniul feroviar de tip Modernizări / Electrificări / Reînnoiri / Quick Wins”.

La finalul anului 2022, în cadrul PNRR, CFR a avut semnate 113 contracte în valoare de 3 mld euro, fără TVA, pentru „modernizare/reînnoire/reparaţii de tip ”Quick Wins” a 608 km de cale ferată, reprezentând 86,23% din alocarea totală de 3,48 mld euro în cadrul Componentei 1 Investiţii 1 – Modernizarea şi reînnoirea infrastructurii feroviare, un procent mai mare decât prevedea Jalonul 72 din PNRR, de semnare a contractelor pentru 50% din lucrările de modernizarea şi reînnoire a infrastructurii feroviare”.

De asemenea, până la finalul anului 2023, CFR SA „a cumulat 8 contracte de proiectare şi execuţie şi 8 contracte de consultanţă, semnate în cadrul celor două proiecte majore din capitolul ”Modernizări”, respectiv ”Modernizarea liniei de cale ferată Arad – Timişoara – Caransebeş” şi ”Reabilitarea şi electrificarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea –Episcopia Bihor”, 123 de contracte de lucrări de tip ”Quick Wins” şi 3 contracte de lucrări de tip ”Reînnoiri” Bucureşti – Piteşti, reprezentând 100% din totalul contractelor de execuţie incluse în PNRR pentru modernizarea infrastructurii feroviare, în cadrul căruia CFR SA este Autoritate Contractantă”.

Astfel, valoarea tuturor contractelor de lucrări la sfârşitul anului 2023 a atins pragul alocat prin program. „Şi în acest caz se poate spune că CFR SA a atins cerinţele Jalonului 73 din PNRR, de semnare a contractelor pentru 100% din lucrările de modernizarea şi reînnoire a infrastructurii feroviare”, au adăugat reprezentanţii CFR.

Unele proiecte din cadrul PNRR au fost modificate.

„În cursul anului 2023, la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de coordonator naţional de reforme al PNRR, s-a avut în vedere identificarea unui pachet de proiecte eligibile în cadrul Mecanismului ”Fondul de Modernizare”, aspect care a condus la propunerea preluării proiectelor de electrificări, Constanţa – Mangalia şi Răduleşti – Giurgiu, ţinând cont specificul celor două proiecte, care se aliniază principiului de sustenabilitate a proiectelor verzi. Astfel, în cursul anului 2024, prin aprobarea HG nr. 207/2024 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 1.235/2022 privind aprobarea distribuţiei bugetului aferent reformelor şi investiţiilor finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României pentru fiecare coordonator de reformă şi/sau investiţii, s-a luat decizia de modificare a proiectelor finanţate prin PNRR, prin excluderea, respectiv diminuarea alocării bugetului pentru modernizarea infrastructurii de transport feroviar din cadrul Componentei 4. Transport Sustenabil din PNRR, cu contravaloarea celor două proiecte”, au mai spus cei de la CFR.

Concluzia este că toate proiectele propuse au fost incluse în PNRR.

„Având în vedere subfinanţarea continuă a proiectelor de investiţii în infrastructura de transport din ultimii 30 de ani, considerăm că CFR SA, în calitatea sa de beneficiar şi autoritate contractantă, a reuşit în perioada 2022 – 2023 să atingă, în cadrul PNRR, toate obiectivele propuse, 100% grad de contractare, cu toate cele 142 contracte semnate, în cadrul cărora aproximativ 967 KM de cale ferată vor fi modernizaţi, electrificaţi, reparaţi şi reînnoiţi, până în anul 2026”, a precizat CFR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].