Ministrul de Externe din Israel confirmă decesul liderului Hamas: o realizare militară şi morală

Ministrul de Externe din Israel confirmă decesul liderului Hamas: o realizare militară şi morală

Yahya Sinwar a fost ucis astăzi de militarii israelieni, a transmis ministrul de Externe al Israelului, potrivit BBC.

Israel Katz a trimis un mesaj personal către zeci de miniştri de externe din întreaga lume. El l-a descris pe Sinwar drept „creierul din spatele masacrului şi atrocităţilor” din 7 octombrie.

„Aceasta este o realizare militară şi morală semnificativă pentru Israel şi o victorie pentru întreaga lume liberă împotriva axei răului a islamului radical condus de Iran. Eliminarea lui Sinwar deschide posibilitatea eliberării imediate a ostaticilor şi deschide calea pentru o schimbare care va duce la o nouă realitate în Gaza fără Hamas şi fără control iranian”, mai transmite Katz, potrivit BBC.

Joi, forţele israeliene au întâlnit un bărbat despre care se crede că este Yahya Sinwar în timpul unei operaţiuni militare de rutină din Fâşia Gaza, au declarat două surse israeliene citate de CNN. Bărbatul care era însoţit de alte două persoane se afla lângă o clădire din Gaza.

După ce lupta s-a încheiat, militarii au găsit un cadavru asemănător cu al lui Sinwar şi i-au alertat pe comandanţi. Imediat, au fost prelevate probe ADN pentru a se afla identitatea celui decedat, a anunţat IDF.

Yahya Sinwar era unul dintre cei mai căutaţi bărbaţi din Gaza de către armata israeliană IDF. El nu a mai fost văzut în public de când a început războiul dintre Israel şi Hamas, pe 7 octombrie 2023.

Sinwar a fost numit lider politic al Hamas după ce Haniyeh a fost asasinat în capitala iraniană, Teheran, în iulie. El a fost văzut ca fiind pe o poziţie mai dură decât predecesorul său în relaţiile cu Israelul. În plus, Sinwar a favorizat cooperarea şi legăturile mai strânse cu Iranul şi cu grupurile islamiste aliate, cum ar fi Hezbollah.

Moartea liderului Hamas ar putea grăbi finalul războiului din Gaza. Este opinia unor oficiali americani care în trecut au considerat că dispariţia Yahya Sinwar ar fi un moment cheie în războiul din Gaza. Negocierile privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor sunt blocate de multe luni şi americanii cred că liderul Hamas este principalul vinovat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].