Putin afirmă că summitul BRICS demonstrează apariţia unei „lumi multipolare” prin care este contestată dominaţia SUA

Putin afirmă că summitul BRICS demonstrează apariţia unei „lumi multipolare” prin care este contestată dominaţia SUA

BRICS „răspunde aspiraţiilor principalei părţi a comunităţii internaţionale, aşa-numita majoritate mondială”, a declarat Putin miercuri, la deschiderea oficială a summitului liderilor din Kazan, Rusia, informează Bloomberg.

Grupul este „deosebit de solicitat în condiţiile actuale, când în lume au loc schimbări cu adevărat dramatice, iar procesul de formare a unei lumi multipolare este în desfăşurare”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Rusia găzduieşte primul summit de la extinderea BRICS la nouă state membre în ianuarie, Emiratele Arabe Unite, Iranul, Egiptul şi Etiopia alăturându-se Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud în cadrul organizaţiei.

Mai mult de 30 de naţiuni, inclusiv Turcia, membră NATO, şi-au exprimat interesul de a adera la BRICS, deşi membrii existenţi sunt împărţiţi în ceea ce priveşte o nouă extindere.

„Ar fi greşit să ignorăm interesul fără precedent al ţărilor din Sudul şi Estul Global pentru consolidarea contactelor cu BRICS”, le-a spus Putin colegilor săi. „În acelaşi timp, este necesar să menţinem un echilibru”.

Putin urmează să poarte discuţii în marja summitului cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu preşedintele Iranului, Masoud Pezeshkian, în cursul zilei de miercuri.

Influenţa BRICS este în creştere. Cei nouă membri ai săi reprezintă 26% din economia mondială şi 45% din populaţia lumii, în timp ce G7 reprezintă 44% din PIB-ul global şi 10% din populaţia lumii.

Rusia este supusă unor sancţiuni fără precedent din partea Occidentului din cauza invaziei Ucrainei de către armata rusă în februarie 2022. Putin încearcă să reducă impactul asupra economiei exercitând presiuni pentru ca statele BRICS să reducă dependenţa de dolar prin stimularea comerţului în monedele naţionale.

Însă unele state membre BRICS, inclusiv India, Africa de Sud şi Emiratele Arabe Unite, se opun oricărei percepţii a BRICS ca fiind o organizaţie anti-americană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].